Celal Bayar Üniversitesi
İHALE BİLGİLERİ


  İhale Başlıgı : 2 kalem yapısal çelik malzeme alımı (Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Bakır BOZKURT - 2021-104)

  İhale Notu   : İrtibat: Samet KARABACAK Dahili: 10 58
 
 İHALE ÖZELLİKLERİ
İHALE TÜRÜ :  DOĞRUDAN TEMİN
KAYIT NO :  
TARİHİ :  30.11.2021
SAATİ :  23:59
YERİ :  
DOSYA BEDELİ :  0,00TL
İHALE DURUMU :  İPTAL
     
 
DÜZENLEYEN BİRİM
KURUM : CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ
BİRİM : Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi - 1
TELEFON : 201 10 50 - 51 - 52 - 53 - 54 - 55 - 56 - 57 - 58
DAHİLİ : -
FAKS : (0236) 201 14 47
E-POSTA : bap@cbu.edu.tr
     
BEDELİN YATACAĞI BİRİM
BİRİM :
 
İHALE METNİ
 
T.C.
MANİSA CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ
Bilimsel Araştırma Projeleri  Koordinasyon Birimi
Teklif Mektubu
Sayı    :  75602888.604.01.05-  23.11.2021
Konu  :   Doğrudan Temin Yoluyla Malzeme Alımı                                                                                                                                                  
Üniversitemiz Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimince desteklenen Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Bakır BOZKURT'un yürütücüsü olduğu 2021-104 nolu projesinde kullanılmak üzere aşağıda cinsi ve miktarı yazılı malzemeler, 4734 sayılı KİK.nun 3.Maddesinin (f) bendi uyarınca yapılacak alımlar için  2003/6554 sayılı Bakanlar Kurulu ekindeki esas ve usullerin (21/d)  maddesine göre doğrudan temin yoluyla satın alınacaktır. Son teklif verme süresi 30/11/2021 saat 17.00'a kadardır.
TEL: (236) 237 28 86 - 201 00 00   1058  Dahili    FAX : (236) 201 14 47   e mail :  bap@cbu.edu.tr           
Ömer VAROL
Şube Müdürü
1- Teklif mektubuna firma adı, soyadı veya ticaret ünvanı yazılmalı ve yetkili kişilerce imzalanmalı ve kaşeli olmalıdır. Teklif mektubu ''Manisa Celal Bayar Üniversitesi Rektörlüğü Bilimsel Araştırma Projeleri  Koordinasyon Birimi Şehit Prof. Dr. İlhan VARANK Yerleşkesi -  Yunusemre / MANİSA'' adresine gönderilmelidir. Teklifler faksla gönderilebilir  ancak aslı 3(üç) gün içinde mutlaka gönderilmelidir.
2- Teklif mektuplarında teklif edilen  bedel rakam ve yazı ile birbirine uygun olarak yazılmalı, mektubun üzerinde  kazıntı silinti bulunmamalıdır. Teklifler TL  olarak verilmelidir. Toplam teklif tutarı KDV hariç olarak yazılmalı, oranı belirtilmelidir.
3-  Teklif edilen cihaz ise ; marka ve modelinin ayrıntılı olarak belirtilmesi ve teknik şartnameye uygunluk cevapları ile katalog ve resimler  gönderilmeli ve 2 yıl garanti, 10 yıl yedek parça temini, servisle ilgili taahhütname verilmelidir.
4- Kimyasal sarf malzemelerinde, teklifte belirtilen marka ve katalog numaralarına ait teknik veri bilgileri (datasheet) teklif mektubuna eklenmeli veya bap@cbu.edu.tr adresine  mail edilmelidir. Belirtilen marka ve katalog numaralarına ait teknik veri bilgileri (teknik şartnameye cevaplar, katalog ve resimler ) eklenmelidir.
5- Teslim yerine kadar olan taşıma ve sigorta giderleri, montaj gerektiren durumlarda montaj işlemleri, eğitim gerektiren durumlarda proje ekibine eğitim verilmesi yükleniciye aittir.
6- Alternatif teklif verilmeyecektir.İdare doğrudan temin alımını yapıp yapmamakta serbesttir. Yukarıdaki şartlara  ve teknik şartnameye uygun verilmeyen teklifler değerlendirme dışı bırakılacaktır.Teklifin süresi en az 30 gün olmalıdır.
7- Birimimiz malzemenin teslimine müteakip çok kısa sürede ilgili firmaya ödeme yapmaktadır.Teklif edilen fiyatlar bu hususu dikkate alarak düzenlemelidir.
8- Teklif mektuplarında "Teknik şartnamede belirtilen maddeleri yerine getirmeyi taahhüt ediyorum." ibaresi yer almalıdır.
Sıra  Malzemenin Cinsi Miktarı Ölçü Birim Fiyatı Tutarı TL Özellikleri (Markası,Kodu)
1 Burkulması Önlenmiş Yapısal Çelik Malzeme 4 Adet      
2 Kaynaklı ve Cıvatalı Yapılan Çelik Malzeme 1 Adet      
             
Yazıyla toplam tutar KDV Hariç……………………………………………..… Toplam Tutar  
……………………………….Türk Lirasıdır. KDV %  
Genel Toplam  
Yukarıda adedi ve miktarı yazılı malzemeleri teknik şartnameye uygun olarak  yukarıda belirtilen bedelle vermeyi  taahhüt ederim.Teslim süresi siparişe müteakip …....... takvim günüdür.

Kaşe/ İmza

Burkulması Önlenmiş Yapısal Çelik Malzeme için Teknik Şartname

      Bu şartname deney numunesinin üretimi için uygulanacaktır.

      Deney numunesi kaynaklı çelik imalat ve montaj çalışmalarını kapsamaktadır.

      İmalatta kullanılacak malzemelerin listesi ve projesi bu şartnamenin ekinde sunulduğu gibidir.

      Genel konstrüksiyon tamamen Türk Standartlarına uygun olarak imal ve monte edilecektir.

      İmalata başlanmadan önce uygulanacak proje MCBU İnşaat Mühendisliği Bölümü Yapı ABD Başkanlığı tarafından onaylanacaktır. 

      Çelik konstrüksiyon imalatı projesine göre kaynaklı birleşimlerle yapılacak, şayet uygulamada bir aksaklık çıkarsa MCBU İnşaat Mühendisliği Bölümü Yapı ABD Başkanlığı çözüm getirmesi istenecektir.

      Firma temin ettiği malzemenin damarsız, pürüzsüz, çatlaksız ve çapaksız olmasına dikkat edecektir.

      Çekirdek plakasının her iki yüzeyine 1 mm kalınlığında TEFLON plaka yerleştirilecektir.

      Birleştirilecek parçalar hiçbir zorlama olmadan bir araya gelecek ve temas yüzeyleri iyice birbirine yapışacak şekilde hazırlanacaktır.

      Bükme ve eğilme dolayısıyla yüzeylerde çatlaklar veya buna benzer deformasyonlar meydana gelmeyecek, zımba ile delmede de malzeme deforme olmayacaktır.

      Bu gibi deformasyonları önlemek için malzemenin özelliklerini dikkate almak, daha büyük bükme yarı çapı uygulamak, malzemeyi uygun sıcaklıkta işlemek gibi önlemler alınacaktır.

      Keski ile markalamaya kesinlikle izin verilmez. Markalama numaratör ile ve malzemenin mukavemetine zarar vermeyecek şekilde yapılacaktır.

      Kesme işleri profil makaslarında, friksiyon testerelerde veya oksi asetilenle yapılacaktır. Levha malzemeler oksi asetilen ile kesilecek; bayrak vb. parçaların kesilmesinde giyotin makas kullanılabilecektir.

      Kesilen malzemenin kesim kenarlarında meydana gelen talaşlar ve pürüzler spiral taşı, eğeleme, freze vb. yollarla temizlenecektir. Bozuk olan yerlerin kaynakla doldurulmasına izin verilmez. Kesilen parçaların üzerine hemen poz numarası yazılacak, yapma ve birleşik profillerin projeye göre boy kesimi her türlü kaynak işi bitiminde yapılacaktır. Boyut toleransları EN10034 ve EN10056 standartlarına uygun seçilecektir.

      Kaynak ile birleştirilecek yapı elamanları, kaynak yapılmak üzere usulüne uygun olarak hazırlanacak ve şantiyede yapılacak kaynakların ön hazırlıkları mümkün mertebe atölyede yapılacaktır.

      Kaynak yapılmadan önce parça üzerinde bulunabilecek kir, pas boya ve kesme çapakları dikkatle temizlenecektir ve parça kuru olacaktır.

      Kaynatılacak parçaların konumu kaynaktan sonra başka bir düzeltme işlemi gerekmeyecek şekilde ayarlandıktan sonra kaynak işlemine başlanacaktır.

      Kaynaklı birleşimlerde sertifikalı elektrotlar kullanılacaktır. Bazik elektrot kullanımında rutubetli elektrot kullanılmasına izin verilemez. Kaynak makinaları üzerinde kaynak parametrelerinin göstergeleri olacaktır.

      Kaynakların usulüne uygun olarak yapılması için gerek kaynakçıların gerekse kaynaklanacak yerlerin rüzgar, yağmur ve özellikle soğuğa karşı korunması için gerekli önlemler alınacaktır. Kaynak yapılacak ortamın sıcaklığı + 5 C’nin altında ise, tedbir alınarak kaynak işine devam edilecektir. Ortamın sıcaklığı – 4 C’nin altına düştüğü zaman kaynak işlerine devam edilmez. Parçaların birbirine kaynakla birleştirilmesi projede gösterilen sistem eksenlerine göre yapılacaktır. Kaynak işlemlerine başlamadan önce projelerde öngörülen kaynak ağızları ilgili standartlara göre açılacaktır. Bu iş için kaynak ağızı açma makineleri kullanılabileceği gibi havalı çekiçler de kullanılabilir.

Oksi asetilen ile kaynak ağzı açıldığında metalik parlaklık elde edilene kadar taşlanır.

      Kaynak dikişleri için öngörülen biçim ve boyutlara mümkün mertebede uyulmalıdır. Otomatik ve el kaynaklarında dikiş biçimi genellikle kaynak metodunun ve elektrotların özelliğine göre seçilecektir. Genellikle 5 mm’ye kadar olan levha kalınlılarında I dikişi bazik elektrot kullanılarak elektrik kaynağı veya gazaltı MİG kaynağı ile, 15 mm’ye kadar olan levha kalınlıklarında V dikişi, 20 mm’ye kadar olan levha kalınlıklarında U-, X-, simetrik olmayan X veya çift U-, dikişi yalnızca gazaltı

MİG kaynağı kullanılarak atölyede uygulanacaktır.

      Kaynak dikişi öngörülen yerlerde, yapı çeliğe kaynaktan önce ancak projesinde gösterilen noktalardan soğuk olarak işlenecektir. Gerekirse uygun bir ısıtma işlemi öngörülebilir, soğuk olarak şekil vermenin % 5’den fazla yapıldığı yerlerde kaynak yapılmaz. Özel tedbirlerle kaynak yerlerinin soğumasının hızlandırılmasına izin verilmez. Şayet ısının dağılmasının fazla hızlı olması tehlikesi varsa, daha kalın elektrot kullanarak meyil hattını azaltmak tercih edilmelidir. Kaynak dikişinin ısı yapılması ve soğuması (mavi renk ısı bölgesi) sırasında kaynaklanacak parçaların silkelenmemesi ve titreştirilmemesi gerekir. Özel hallerde kaynaktan sonra bir ısı kürü (tav fırınında veya endüksiyonla) tavsiye edilir, çünkü bu şekilde iç gerilmeler azaltılmış ve kaynak işlemi sırasında gerek dikiş gerekse geçiş bölgelerindeki sertleşmeler tavlanmış olur.

      Kaynak yükseklikleri projesinde öngörülen ölçüde olacak, projede belirtilmemiş ise; küt kaynaklarda kaynak kalınlığı kaynak edilecek levha kalınlığından az olmayacak, köşe kaynaklarında en ince kaynak kalınlığı birleştirilen levhalardan ince olanının kalınlığının 0.7’sinden az olmayacaktır. Çift köşe kaynaklarında ince levhanın

0.5’inden az olmayacaktır. Hiçbir yerde 4 mm’den daha az kaynak kalınlığı kabul edilemez.

      Kaynaklarda hiçbir çatlak kabul edilmeyecektir.

      Yükleme, boşaltma, taşıma, depolama ve montaj sırasında çelik konstrüksiyon aşırı tesirlere maruz bırakılmamalı, bükülüp eğilmemelidir.

      Çelik konstrüksiyonun montajı yapılırken projedeki ölçüler göz önünde tutularak devamlı ölçü yapma yolu ile kontrol edilmelidir. Yapının stabilitesi ve taşıma gücü montaj esnasında devamlı olarak sağlanmalıdır. Montaj bağlantıları vb. yardımcı tedbirler ancak statik olarak gerek olmadığı zaman kaldırılır.

      İstenilen şartlara uymayan ve kaynaklar yapının esasına zarar vermeyecek şekilde şartlara uygun hale getirilecektir.

      Taşıyıcı kısımlara, yalnız montaja yardımcı olmak için dahi olsa MCBU İnşaat Mühendisliği Bölümü Yapı ABD Başkanlığı’nın izni alınmadan hiçbir parça kaynatılmayacaktır. Çok lüzumlu hallerde çeliğin kuvvet almayan kısımlarına ufak delikler açılarak kullanılabilir. Bu delikler sonradan kaynakla doldurulmayacaktır.

      Montaj kaynakları asgari gereğinde tutulmalıdır. Kaynaklı kirişlerin montaj eklerinin yapılmasında daha önceden tespit edilen kaynak sırasına kesinlikle uyulmalıdır. Başlık ve gövde saçlarının atölyede yapılan birleşme kaynakları şantiye ekinden önce bitmelidir.

      Kaynak işleminin kontrolu ve kaynak dikişlerinin incelenmesi gerek kaynak yapılırken gerekse bitince İşveren teşkilatıyla yapılacak veya yaptırılacaktır. Çelik imalatların tamamı Firma atölyesinde yapılacaktır.

      Çelik imalatların tamamı SA 2½ kalitede kumlanarak temizlenecektir. Yüzey temiz, kuru ve pastan arındırılmış iken ilk kat 45 mikron kalınlığında astar olacak, daha sonra yerine montajı yapılan imalat 60 mikron kalınlığında rapid ara kat boya ile boyanacaktır.

      Boya rengi MCBU İnşaat Mühendisliği Bölümü Yapı ABD Başkanlığı tarafından belirlenecektir.

 

 

İmalatı yapılacak çelik deney numunesinin izometrik görünüşü.

 

Cıvata, Somun ve Rondela Listesi

Eleman Tipi

Malz. Sınıfı

Ebat

Adet

Cıvata

8.8

M20x110

650

Cıvata

8.8

M20x80

50

Somun

8.8

M20

700

Rondela

8.8

M20

700

 

Çelik Malzeme Listesi

Eleman Tipi

Malz. Sınıfı

Adet

Ebat (mm)

Ağırlık (kg)

D100

S235JR

4

130

7.9

 

 

 

Ara Toplam 

31.5

 

 

 

 

 

KUTU100x5

S235JR

16

4100

61.2

 

 

 

Ara Toplam

978.4

 

 

 

 

 

DOLUKUTU

60x60

S235JR

32

420

11.9

 

 

 

Ara Toplam

379.8

 

 

 

 

 

PL5

S235JR

512

50x90

0.1

PL5

S235JR

8

100x4100

16.1

 

 

 

Ara Toplam

186.0

 

 

 

 

 

PL20

S235JR

32

90x150

2.1

PL20

S235JR

16

287x420

18.9

PL20

S235JR

16

390x480

29.4

 

 

 

Ara Toplam

840.8

 

 

 

 

 

PL25

S235JR

16

63x200

2.5

PL25

S235JR

4

150x4300

126.6

PL25

S235JR

16

292x240

12.5

PL25

S235JR

8

340x390

26.0

PL25

S235JR

8

95x4100

76.4

PL25

S235JR

8

350x4100

277.7

 

 

 

Ara Toplam

3995.5

 

 

 

 

 

 

 

 

Genel Toplam

6380.7 kg

 

Teflon Malzeme Listesi

Eleman Tipi

Adet

Ebat (mm)

1 mm Kalınlık

8

350x4100

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Proje Yöneticisi    Araştırmacı   Araştırmacı Dr. Öğretim Üyesi   Doktora Öğr.   Y.Lis. Öğr.

Mehmet Bakır Bozkurt                                  Barış Serin                                          Suat İlhan

 


 

 

 

 

 

  

 Kaynaklı ve Cıvatalı Yapısal Çelik Malzeme için Teknik Şartname

      Bu şartname deney düzeneğinin revizyonu için uygulanacaktır.

      Deney düzeneğinin revizyonu kaynaklı çelik imalat ve montaj çalışmalarını kapsamaktadır.

      İmalatta kullanılacak malzemelerin listesi ve projesi bu şartnamenin ekinde sunulduğu gibidir.

      Genel konstrüksiyon tamamen Türk Standartlarına uygun olarak imal ve monte edilecektir.

      İmalata başlanmadan önce uygulanacak proje MCBU İnşaat Mühendisliği Bölümü Yapı ABD Başkanlığı tarafından onaylanacaktır. 

      Çelik konstrüksiyon imalatı projesine göre kaynaklı birleşimlerle yapılacak, şayet uygulamada bir aksaklık çıkarsa MCBU İnşaat Mühendisliği Bölümü Yapı ABD Başkanlığı çözüm getirmesi istenecektir.

      Firma temin ettiği malzemenin damarsız, pürüzsüz, çatlaksız ve çapaksız olmasına dikkat edecektir.

      Birleştirilecek parçalar hiçbir zorlama olmadan bir araya gelecek ve temas yüzeyleri iyice birbirine yapışacak şekilde hazırlanacaktır.

      Bükme ve eğilme dolayısıyla yüzeylerde çatlaklar veya buna benzer deformasyonlar meydana gelmeyecek, zımba ile delmede de malzeme deforme olmayacaktır.

      Bu gibi deformasyonları önlemek için malzemenin özelliklerini dikkate almak, daha büyük bükme yarı çapı uygulamak, malzemeyi uygun sıcaklıkta işlemek gibi önlemler alınacaktır.

      Keski ile markalamaya kesinlikle izin verilmez. Markalama numaratör ile ve malzemenin mukavemetine zarar vermeyecek şekilde yapılacaktır.

      Kesme işleri profil makaslarında, friksiyon testerelerde veya oksi asetilenle yapılacaktır. Levha malzemeler oksi asetilen ile kesilecek; bayrak vb. parçaların kesilmesinde giyotin makas kullanılabilecektir.

      Kesilen malzemenin kesim kenarlarında meydana gelen talaşlar ve pürüzler spiral taşı, eğeleme, freze vb. yollarla temizlenecektir. Bozuk olan yerlerin kaynakla doldurulmasına izin verilmez. Kesilen parçaların üzerine hemen poz numarası yazılacak, yapma ve birleşik profillerin projeye göre boy kesimi her türlü kaynak işi bitiminde yapılacaktır. Boyut toleransları EN10034 ve EN10056 standartlarına uygun seçilecektir.

      Kaynak ile birleştirilecek yapı elamanları, kaynak yapılmak üzere usulüne uygun olarak hazırlanacak ve şantiyede yapılacak kaynakların ön hazırlıkları mümkün mertebe atölyede yapılacaktır.

      Kaynak yapılmadan önce parça üzerinde bulunabilecek kir, pas boya ve kesme çapakları dikkatle temizlenecektir ve parça kuru olacaktır.

      Kaynatılacak parçaların konumu kaynaktan sonra başka bir düzeltme işlemi gerekmeyecek şekilde ayarlandıktan sonra kaynak işlemine başlanacaktır.

      Kaynaklı birleşimlerde sertifikalı elektrotlar kullanılacaktır. Bazik elektrot kullanımında rutubetli elektrot kullanılmasına izin verilemez. Kaynak makinaları üzerinde kaynak parametrelerinin göstergeleri olacaktır.

      Kaynakların usulüne uygun olarak yapılması için gerek kaynakçıların gerekse kaynaklanacak yerlerin rüzgar, yağmur ve özellikle soğuğa karşı korunması için gerekli önlemler alınacaktır. Kaynak yapılacak ortamın sıcaklığı + 5 C’nin altında ise, tedbir alınarak kaynak işine devam edilecektir. Ortamın sıcaklığı – 4 C’nin altına düştüğü zaman kaynak işlerine devam edilmez. Parçaların birbirine kaynakla birleştirilmesi projede gösterilen sistem eksenlerine göre yapılacaktır. Kaynak işlemlerine başlamadan önce projelerde öngörülen kaynak ağızları ilgili standartlara göre açılacaktır. Bu iş için kaynak ağızı açma makineleri kullanılabileceği gibi havalı çekiçler de kullanılabilir.

Oksi asetilen ile kaynak ağzı açıldığında metalik parlaklık elde edilene kadar taşlanır.

      Kaynak dikişleri için öngörülen biçim ve boyutlara mümkün mertebede uyulmalıdır. Otomatik ve el kaynaklarında dikiş biçimi genellikle kaynak metodunun ve elektrotların özelliğine göre seçilecektir. Genellikle 5 mm’ye kadar olan levha kalınlılarında I dikişi bazik elektrot kullanılarak elektrik kaynağı veya gazaltı MİG kaynağı ile, 15 mm’ye kadar olan levha kalınlıklarında V dikişi, 20 mm’ye kadar olan levha kalınlıklarında U-, X-, simetrik olmayan X veya çift U-, dikişi yalnızca gazaltı MİG kaynağı kullanılarak atölyede uygulanacaktır.

      Kaynak dikişi öngörülen yerlerde, yapı çeliğe kaynaktan önce ancak projesinde gösterilen noktalardan soğuk olarak işlenecektir. Gerekirse uygun bir ısıtma işlemi öngörülebilir, soğuk olarak şekil vermenin % 5’den fazla yapıldığı yerlerde kaynak yapılmaz. Özel tedbirlerle kaynak yerlerinin soğumasının hızlandırılmasına izin verilmez. Şayet ısının dağılmasının fazla hızlı olması tehlikesi varsa, daha kalın elektrot kullanarak meyil hattını azaltmak tercih edilmelidir. Kaynak dikişinin ısı yapılması ve soğuması (mavi renk ısı bölgesi) sırasında kaynaklanacak parçaların silkelenmemesi ve titreştirilmemesi gerekir. Özel hallerde kaynaktan sonra bir ısı kürü (tav fırınında veya endüksiyonla) tavsiye edilir, çünkü bu şekilde iç gerilmeler azaltılmış ve kaynak işlemi sırasında gerek dikiş gerekse geçiş bölgelerindeki sertleşmeler tavlanmış olur.

      Kaynak yükseklikleri projesinde öngörülen ölçüde olacak, projede belirtilmemiş ise; küt kaynaklarda kaynak kalınlığı kaynak edilecek levha kalınlığından az olmayacak, köşe kaynaklarında en ince kaynak kalınlığı birleştirilen levhalardan ince olanının kalınlığının 0.7’sinden az olmayacaktır. Çift köşe kaynaklarında ince levhanın

0.5’inden az olmayacaktır. Hiçbir yerde 4 mm’den daha az kaynak kalınlığı kabul edilemez.

      Kaynaklarda hiçbir çatlak kabul edilmeyecektir.

      Yükleme, boşaltma, taşıma, depolama ve montaj sırasında çelik konstrüksiyon aşırı tesirlere maruz bırakılmamalı, bükülüp eğilmemelidir.

      Çelik konstrüksiyonun montajı yapılırken projedeki ölçüler göz önünde tutularak devamlı ölçü yapma yolu ile kontrol edilmelidir. Yapının stabilitesi ve taşıma gücü montaj esnasında devamlı olarak sağlanmalıdır. Montaj bağlantıları vb. yardımcı tedbirler ancak statik olarak gerek olmadığı zaman kaldırılır.

      İstenilen şartlara uymayan ve kaynaklar yapının esasına zarar vermeyecek şekilde şartlara uygun hale getirilecektir.

      Taşıyıcı kısımlara, yalnız montaja yardımcı olmak için dahi olsa MCBU İnşaat Mühendisliği Bölümü Yapı ABD Başkanlığı’nın izni alınmadan hiçbir parça kaynatılmayacaktır. Çok lüzumlu hallerde çeliğin kuvvet almayan kısımlarına ufak delikler açılarak kullanılabilir. Bu delikler sonradan kaynakla doldurulmayacaktır.

      Montaj kaynakları asgari gereğinde tutulmalıdır. Kaynaklı kirişlerin montaj eklerinin yapılmasında daha önceden tespit edilen kaynak sırasına kesinlikle uyulmalıdır. Başlık ve gövde saçlarının atölyede yapılan birleşme kaynakları şantiye ekinden önce bitmelidir.

      Kaynak işleminin kontrolu ve kaynak dikişlerinin incelenmesi gerek kaynak yapılırken gerekse bitince İşveren teşkilatıyla yapılacak veya yaptırılacaktır. Çelik imalatların tamamı Firma atölyesinde yapılacaktır.

      Çelik imalatların tamamı SA 2½ kalitede kumlanarak temizlenecektir. Yüzey temiz, kuru ve pastan arındırılmış iken ilk kat 45 mikron kalınlığında astar olacak, daha sonra

yerine montajı yapılan imalat 60 mikron kalınlığında rapid ara kat boya ile boyanacaktır.

      Boya rengi MCBU İnşaat Mühendisliği Bölümü Yapı ABD Başkanlığı tarafından belirlenecektir.

 

 

 

 

İmalatı yapılacak çelik kiriş ve bağlantı aparatların izometrik görünüşü.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cıvata, Somun ve Rondela Listesi

Eleman Tipi

Malz. Sınıfı

Ebat

Adet

Cıvata

8.8

M27x140

30

Cıvata

8.8

M24x105

20

Cıvata

8.8

M20x85

140

Cıvata

8.8

M20x65

60

Somun

8.8

M27

30

Somun

8.8

M24

20

Somun

8.8

M20

200

Rondela

8.8

M27

30

Rondela

8.8

M24

20

Rondela

8.8

M20

200

 

Çelik Malzeme Listesi

Eleman Tipi

Malz. Sınıfı

Adet

Ebat (mm)

Ağırlık (kg)

D100

S235JR

4

130

7.9

 

 

 

Ara Toplam 

31.5

 

 

 

 

 

HEB360

S275JR

1

2700

382.8

HEB360

S275JR

2

1000

141.8

 

 

 

Ara Toplam

666.3

 

 

 

 

 

PL10

S235JR

8

107x315

2.5

PL10

S235JR

4

250x410

8.0

 

 

 

Ara Toplam

52.4

 

 

 

 

 

PL15

S235JR

8

80x160

0.9

PL15

S235JR

8

110x800

10.4

PL15

S235JR

8

128x160

1.3

PL15

S235JR

4

300x800

28.3

 

 

 

Ara Toplam

213.4

 

 

 

 

 

PL20

S235JR

2

95x284

3.4

PL20

S235JR

2

20x390

20.1

 

 

 

Ara Toplam

47.1

 

 

 

 

 

PL25

S235JR

4

218x360

12

 

 

 

Ara Toplam

48.1

 

 

 

 

 

PL50

S235JR

2

270x600

63.6

PL50

S235JR

2

280x500

38.9

PL50

S235JR

1

293x711

76.7

 

 

 

Ara Toplam

281.6

 

 

 

Genel Toplam

1422.1 kg

 

 

 

 

 

Proje Yöneticisi    Araştırmacı   Araştırmacı Dr. Öğretim Üyesi   Doktora Öğr.   Y.Lis. Öğr.

Mehmet Bakır Bozkurt                                  Barış Serin                                          Suat İlhan

 



Proje Yöneticisi    Araştırmacı   Araştırmacı Dr. Öğretim Üyesi   Doktora Öğr.   Y.Lis. Öğr.

Mehmet Bakır Bozkurt                                  Barış Serin                                          Suat İlhan